Hoe milieuvriendelijk is Geëxpandeerde Polystyreen (EPS), Polystyreen (PS) en Polypropyleen (PP)?

Is piepschuim (EPS) milieu-vriendelijk?

De afkorting EPS staat voor ‘geëx­pandeerd polystyreen’, een karakte­ristieke en vrijwel altijd witte kunststof, die al meer dan 40 jaar voor diverse doeleinden wordt toegepast. EPS (vroeger ook piepschuim, tem­pex of PS-Hard­schuim genoemd) is van oorsprong bedoeld als isolatie­materiaal en kent daarin nog steeds haar grootste toepassing. EPS is door een efficiënte productie­metho­de en dankzij de unieke materiaalstructuur een van de beste isolatie­materialen.  Concreet bestaat EPS qua volume slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.  Deze celstructuur met stilstaande lucht, de beste thermische isolator, maakt EPS bijzonder geschikt als isolatie­mate­riaal.  EPS is licht van gewicht en daardoor eenvoudig te verwerken. Het is daarnaast duur­zaam en degenereert niet in de loop der tijd.  Daarnaast is het een ‘monomateri­aal’, wat wil zeggen: bestaande uit één materiaal­­­soort, waardoor het bij uitstek voor recycling in aanmer­king komt. Bovendien is het grond­water­neutraal en CFK vrij.

Silo + Runi

Recyclage mogelijkheden binnen Twinplast

  1. Ons eigen EPS restmateriaal wordt samengeperst tot kleinere blokken die verkocht worden voor een tweede leven.  Vb: Isolatie.
  2. Restmateriaal van het vacuümvormen (PS & PP), worden gesorteerd en vermalen tot granulaat en opnieuw gebruikt in onze productie.  Hier gaat geen materiaal verloren.
Persblokken

CO2 uitstoot

  1. In 2023 zal Twinplast uitgerust worden met 600 zonnepanelen die ons CO2 voetafdruk zal verminderen met 70%
  2. Vanaf 2025 is het de ambitie van Twinplast om CO2 neutraal te worden.
15122022-twinplast-shoot-2

En als we het vergelijken met karton?

Veel mensen denken dat het milieuvriendelijker is om producten in karton te verpakken en te verschepen. Karton wordt immers van cellulose uit houtpulp gemaakt en is ‘dus’ milieuvriendelijk? Ook is het goed recyclebaar. Piepschuim is ook perfect recycleerbaar. Daarnaast heeft het als verpakkingsmateriaal nog een aantal andere uitmuntende eigenschappen. De beschermende en schokabsorberende eigenschappen van airpop® zijn veel beter dan die van alle andere verpakkingsmaterialen. Ook is airpop® ongevoelig voor vocht. Kijken we naar de hele keten: van productie tot aflevering bij de klant. Daarbij speelt transportschade beperking een belangrijke rol. Het wordt keer op keer bewezen dat die met in Airpop® verpakte producten nagenoeg nul is. Dat scheelt veel grondstoffen, energie én heel veel extra kilometers. Bedenk dat de vervanging van uw nieuwe, beschadigde TV niet uit de winkel in uw woonplaats komt maar veelal uit het Verre Oosten.

En als we de volledige levenscyclus van piepschuim en karton in rekening brengen?

Daarnaast kijken logistieke professionals ook naar de life cycle analyse (LCA) van de verpakking zelf. Daarbij gaat het om zaken als het totale energieverbruik dat nodig is om die verpakking te maken, het gewicht en het volume dat het toevoegt aan de lading, en de mogelijkheid om de verpakking na gebruik weer eenvoudig te recyclen. Ook hierop scoort piepschuim minstens net zo goed als karton. Om papier te maken en te recyclen is behalve een grote hoeveelheid zoet water ook 70 tot 115 procent meer energie nodig dan voor de productie van airpop®, wat resulteert in 3 tot 4,5 keer meer CO2-emissie (InFo Kunststoff, 1995).

Een andere, veelvoorkomend idee is dat papier eindeloos te recyclen is. Dat is niet zo. Papier en karton bestaan uit vezels die na elke recycling korter worden totdat ze niet meer te gebruiken zijn. Doorgaans is dat na 6 tot 8 keer. Daarna moet er nieuw materiaal worden bijgemengd. Omdat airpop® in een tweede leven doorgaans juist hoger in de keten wordt toegepast, blijft het als isolatiemateriaal in gebouwen na het eerste gebruik nog tientallen jaren energie besparen. Het enige dat de huishoudens hoeven te doen, is het net als andere reststoffen in te zamelen. De keuze om toch in karton te verpakken berust dan ook veel minder op de feiten dan wel op het beeld dat de consument heeft.

Met de recycling van rest-airpop® in Nederland gaat het steeds beter maar is vergeleken bij het inzamelen van bijvoorbeeld glas wat onderbelicht gebleven bij het grote publiek. Toch werd er in 2005 al 54 procent van het rest-EPS ingezameld. Acht jaar later is dat 64 procent in Nederland. Dat is een goede prestatie ten opzichte van andere polymerss. Dat werd in 2012 voor 42% gerecycled in Nederland. Daarmee is airpop® op de goede weg. De meeste winst is nog te halen via het inzamelen door huishoudens. Daarbij kunnen gemeenten een grote rol spelen. Dat is belangrijk, want gebruikt airpop® is geen afval maar juist een grondstof dat in een tweede leven als hoogwaardig isolatiemateriaal tot in lengte van jaren veel energie kan besparen.

Waarom zouden we piepschuim sorteren?

Rest-airpop® is volumineus en weegt bijna niets. Daarom is het inefficiënt om het af te voeren via de grijze afvalstroom. Dat is niet alleen een verspilling van grondstoffen, het is ook duur. De verwerking van een containerbak restafval kost veel geld. Met brokken airpop® erin is die gauw vol. Dat zien ook gemeenten steeds meer in. Een gemeente die via het recyclagepark EPS apart inneemt, bespaart met een gescheiden innamepolitiek op elke 20 containers één volle bak. Komende jaren zal recycling zeker worden voortgezet.

insulation-of-facade-wall-with-styrofoam-sheets-p-2022-03-08-05-39-51-utc 1

Hoe wordt piepschuim gerecycleerd?

Piepschuim wordt op twee manieren gerecycled: verschredderd of geperst. In het eerste geval wordt het restmateriaal gecontroleerd op vreemde stoffen, vervolgens verbrokkeld en dan vermalen tot op het niveau van de oorspronkelijke EPS parels. Die worden zo nodig gefilterd en gezeefd op grootte. Het materiaal dat zo ontstaat kan zonder enige verdere bewerking weer worden bijgemengd bij de productie van nieuwe EPS. Deze methode is geschikt voor alle airpop®, zowel verpakkingen, moulded parts als isolatiemateriaal. Het leeuwendeel van de teruggewonnen EPS-parels vindt zijn weg in de isolatie van woningen, waarmee het feitelijk een toegevoegde waarde krijgt. Zo wordt bijvoorbeeld van een beschermhoekje tot hoogwaardige isolator opgewaardeerd waarmee een huiseigenaar gedurende de hele levensduur van zijn woning op zijn gasrekening bespaart!

Bij de tweede manier wordt het verzamelde rest-airpop® geperst. Dat heeft weer als voordeel dat het zo teruggewonnen polystyreen compact vervoerd kan worden als grondstof voor de productie van kunststof onderdelen. Deze onderdelen kunnen na gebruik weer eenvoudig worden gerecycled via de inzameling van kunststof. Daardoor kan airpop® en polystyreen, net als metaal, opnieuw worden gebruikt en gaat niets verloren.

Samenvatting uit: http://stybenex.nl/wp-content/uploads/2015/03/90771-EPS-Airpop-folder-3luik-V9-tbv-website.pdf
Voor meer info over de milieuvriendelijkheid kan u terecht bij Stybenex, de vereniging van EPS producenten in Nederland.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Interesse in ons aanbod? Krijg een vrijblijvende offerte om na te gaan of we u kunnen helpen

Scroll naar boven