Met of zonder insnede

Openingen in platen en letters (zoals de ‘O’ of de ‘B’) kunnen gemaakt worden met insnede of zonder insnede.

Met insnede: Er wordt door de figuur gesneden of gezaagd om de binnencontour te snijden/zagen. De naad van ongeveer 2mm blijft zichtbaar.

Met insnede + gelijmde naad: Hierna wordt de insnede terug dichtgespoten met lijm. De naad is nu toe, maar van dichtbij kan je nog een lichte vertekening zien waar de naad zit.

Zonder insnede: Wanneer er geen naad mag zijn, moet de opening of binnenfiguur weggefreesd worden. Deze oplossing is duurder dan met insnede te werken. Eveneens bepaalt de gereedschapslengte de maximale diepte van
uitfrezen.

With a cut-out – With cut-out + glued seam: – Without a cut-out (routed)

Bij grotere letters is de insnede bijna niet meer zichtbaar. Deze letter ‘a’ van 950mm hoog heeft onderaan een insnede.

9cd44f_7797458491ba4911ba76e6a66523e637

Gaten: doorlopend of blind

Openingen in platen kunnen doorlopend of niet doorlopend (‘blind’) gemaakt worden.

​Doorlopende gaten met insnede: Er wordt door de figuur gesneden of gezaagd om de binnencontour te snijden/zagen. De naad van ongeveer 2mm blijft zichtbaar of kan worden dichtgelijmd.

Doorlopende gaten zonder insnede: Wanneer er geen naad mag zijn, moet de opening of binnenfiguur weggefreesd worden. Deze oplossing is duurder dan met insnede te werken. Eveneens bepaalt de gereedschapslengte de maximale diepte van uitfrezen.

Blinde gaten: De opening wordt voor een bepaalde diepte uitgediept uit de plaat. Je kan niet kijken door het gat, vandaar de naam ‘blinde gaten’.

With a cut-out – Without a cut-out (routed)Blind hole (routed)

Scroll naar boven