top of page

NL | FR | EN

EPS (geëxpandeerd polystyreen, piepschuim, isomo, tempex, airpop)

Piepschuim heeft vele namen zoals isomo, tempex, … De wetenschappelijke naam voor dit materiaal is uitgezet polystyreen of afgekort EPS (Expanded PolyStyreen). De officiële naam is Airpop, om het milieu bewuste karakter van piepschuim  te benadrukken. Piepschuim bevat immers maar 2% materiaal (polystyreen) en bestaat voor de overige 98% uit lucht. Hierdoor krijgt u met een minimaal aan materiaal een maximaal aan voordelen:

 

EPS weegt zeer weinig en is relatief gezien zeer sterk. Omdat het behoorlijk elastisch is en toch stabiel blijft, heeft het materiaal een hoog schokabsorberend vermogen. Het is een hardschuim met een gesloten celstructuur, dus bij zware impact zal de EPS vervormen zodat uw product dat niet doet.

 

EPS isoleert uitstekend. Daarnaast is EPS hygiënisch en mag rechtstreeks in contact komen met voedingswaren. Verder neemt het nauwelijks vocht op en is het bestand tegen de meeste zouten, zuren en plantaardige vetten. EPS kan enkel geverfd worden met water-oplosbare verven (niet met polyester of verven op oplosmiddelbasis). Het is milieuverantwoord toe te passen, absoluut CFK-vrij, het wordt energiezuinig geproduceerd en is volledig recycleerbaar.

 

Uitgezet polystyreen onderscheidt zich door een gunstige prijs-/kwaliteitsverhouding. Naast de standaard kwaliteit bestaat ook een zelfdovende uitvoering. Beide zijn verkrijgbaar in zeer vele hardheden zodat de indrukbaarheid gekozen kan worden in functie van de toepassing. EPS wordt in eigen bedrijf verwerkt, vertrekkende vanuit blokken. Uit deze blokken worden producten vervaardigd door middel van contoursnijden, frezen, draaien en eventueel montage. Alle afval en restmateriaal dat ontstaat in de productie wordt in het bedrijf verwerkt.

 

Neopor

NEOPOR (geëxpandeerd polystyreen met grafiet)

EPS bestaat ook in een grijze uitvoering, Neopor of Isomotherm genaamd. Dit is EPS verrijkt met grafiet om de isolatie waarde te verbeteren (tot 20%). De lambda-waarde (warmtegeleiding) varieert afhankelijk van de densiteit tussen 0,032 en 0,030W/mK. Verder gelden dezelfde eigenschappen en karakteristieken als voor witte EPS. Neopor kan ook versneden of gefreesd worden in platen, eenvoudige vormen en complexe figuren.


 

Platen in EPS en Neopor
Platen in EPS en Neopor
press to zoom
Contourgesneden 'Love' in EPS
Contourgesneden 'Love' in EPS
press to zoom
L-profiel
L-profiel

Als opvulstuk voor meubelverpakkingen

press to zoom
Gefreesde vorm in EPS
Gefreesde vorm in EPS
press to zoom
Gefreesde verpakking in EPS
Gefreesde verpakking in EPS
press to zoom
Neopor verpakkingsonderdeel
Neopor verpakkingsonderdeel
press to zoom

Airpop: 98% lucht!

EPS ring om glas op fles te zetten.

bottom of page