PU/PIR

PU (PUR) of polyurethaanschuim en PIR of Polyisocyanuraat, zijn een thermoharder (niet herbruikbaar want de structuur is chemisch aangepast, waardoor hij niet smelt tot een grondstof maar verkoold). Door deze chemische aanpassingen kan PU en PIR voorkomen in verschillende hardheden en densiteiten (40kg/m³, 60kg/m³, 80kg/m³ en 120kg/m³). Op basis van de toepassing wordt hierin een keuze gemaakt.

PU en PIR kan gemakkelijk verwerkt worden via contour zagen en frezen, aangezien deze schuim zich kenmerkt door zijn stijfheid. Verder heeft PU en PIR een homogene structuur waardoor na het frezen een egaal oppervlak ontstaat. Daarnaast is PU en PIR (in tegenstelling tot EPS) compatiebel met polyester, waardoor dit materiaal uiterst geschikt is om af te werken met polyester of te coaten (zowel op oplosmiddelbasis, als epoxyhars en glasvezelversterkte kunsthars).

De eigenschappen van PU zijn dat hij zijn vorm behoudt bij een temperatuur tussen -180°C en 100°C. PIR is een aangepaste variant van PU met dezelfde eigenschap en bovendien niet brandbaar is en erg geschikt is voor de isolatie in isolatiemantels. PIR kan immers temperaturen weerstaan van -200°C tot 120°C en PIR-HT kan zelfs tot 200°C aan. Zonder afwerkingslaag verkleurt PU en PIR in het zonlicht tot een bruine kleur. Voorts neemt PU en PIR weinig vocht op, waardoor hij bestand is tegen water. Daarnaast heeft hij een sterke vormstabiliteit en scheurt hij niet gemakkelijk door.

DSC02577

Vind uw oplossing op maat

Wij helpen met een oplossing op maat voor al uw vormen, modellen en rechte stukken in kunststof.

Scroll naar boven