top of page

NL | FR | EN

Fabricatieproces per grondstof

EPS: Uitgezet Polystyreen

EPS wordt in eigen bedrijf verwerkt, vertrekkende vanuit blokken. Uit deze blokken worden producten vervaardigd door middel van contour snijden, frezen, draaien enz... Daarna kan een eventuele montage plaatsvinden. Alle afval en restmateriaal dat ontstaat in de productie wordt in het bedrijf verwerkt tot een granulaat en wordt volledig gerecycleerd bij de productie van slagvast polystyreen.

 

EPS is door middel van computergestuurde snijmachines zeer eenvoudig in alle mogelijke pasklare vormen aan te leveren. Door het inzetten van speciale draaibanken en freesmachines behoren ook de meer complexe stukken tot de normale productie. Zelfs gecombineerde of gemonteerde delen behoren tot het gamma. Bovendien zijn er geen mal-kosten waardoor alle modellen en afmetingen steeds makkelijk te wijzigen zijn, zonder langere levertijden. Ook zeer kleine series behoren tot de betaalbare mogelijkheden. U hoeft dus niet langer genoegen te nemen met halfslachtige standaardproducten.

 

Ook wat afmetingen betreft zijn de toepassingen enorm: 4000 mm in de lengte, 1250 mm in de breedte en 1000 mm in de dikte zijn uit één geheel uitvoerbaar. Door de zeer grote flexibiliteit en de hoge nauwkeurigheid is het echter ook mogelijk stukken met zeer beperkte afmetingen te produceren. Voor alle stukken in EPS gelden geen minimumaantallen. Wij beschikken bovendien over een grote stock aan diverse EPS-kwaliteiten. De densiteiten van 15 kg/m³ tot en met 60 kg/m³ zijn steeds courant in voorraad, dit zowel in standaard- als in vlamdovende kwaliteit. Samen met een efficiënte planning, zorgt dit, voor een korte en gegarandeerde levertermijnen.

 

 

PS: Polystyreen

PS wordt als eigen fabrikaat verwerkt vanuit de basisgrondstof. Zo is er steeds de mogelijkheid zelf de juiste productsamenstelling te regelen. Er wordt vertrokken van het granulaat dat men door middel van extruders omzet tot folie en dat onmiddellijk vacuüm gevormd of gewikkeld wordt op rollen voor latere verwerking. Deze verdere verwerking zal gebeuren met thermo-vormmachines, waarna de afwerking met pons-, kap- en freesmachines het uitzicht en de afwerkingsgraad van de producten zal bepalen. Productie-afval wordt samen met het restmateriaal vermalen en terug gerecycleerd. In bepaalde toepassingen, daar waar het niet-voeding en niet-medisch betreft, wordt nu reeds gewerkt met een toevoeging tot 35% aan gerecycleerd materiaal.

 

De vormgeving van PS gebeurt op thermische wijze door middel van aangepaste machines. Eerst wordt het basisgranulaat samen met eventueel toevoegstoffen en kleurpigmenten tot een PS folie gesmolten. Uitvoering kan in verschillende kleuren of gewoon in naturel (melkachtig). De folie wordt dan onmiddellijk gevormd tot uw vacuüm producten. Naast deze thermo-vormmachines en extruders beschikken wij over kap- en ponsmachines die met hoge nauwkeurigheid de gevormde delen kunnen nabewerken tot volwaardige eindproducten.

 

In de voedingsindustrie is polystyreen geen onbekende. Allerlei bakken en recipiënten voor diverse salades en andere voedingswaren worden dan ook frequent toegepast. Niet alleen als verpakking, maar ook als vormgever voor roomijs zijn producten in PS uitermate geschikt.

 

Samen met een uitgebreid machinepark, maken een eigen vormmakerij de uitvoering van elke serie mogelijk. Er kan dan ook tegemoet gekomen worden aan individuele specificaties zodat het benodigde product volledig in overeenstemming kan gebracht worden met de gestelde eisen. Van eenvoudige producten tot zeer complexe stukken, voorzien van allerlei gleuven en gaten, van samengestelde onderdelen tot volledig gepersonaliseerde producten, dit behoort allemaal tot de praktische en betaalbare mogelijkheden.

 

 

PP: Polypropyleen

PP wordt als eigen fabrikaat verwerkt vanuit de basisgrondstof. Vertrekkende van het granulaat wordt het materiaal verwerkt via extruders en met vormmachines vacuüm gevormd tot het eindproduct. Materiaaldikte en samenstelling alsmede de afwerkingsgraad en vorm kunnen aangepast worden in functie van de gewenste toepassing en het gewenste eindresultaat. De geproduceerde delen kunnen gemakkelijk bewerkt worden d.m.v. kap- en ponsmachines. Rest- en afvalmateriaal worden terug vermalen en herbruikt.

 

Polypropyleen (PP) kan door middel van thermovorming gemakkelijk in alle mogelijke vormen aangemaakt worden. De afmeting van deze producten gaan van enkele centimeters tot afmetingen van ongeveer 1m² uit één geheel. Materiaaldikte van deze producten kan variëren van 0,3 tot en met 5 mm, dit al naargelang de toepassing of de gestelde eisen. De vormgeving van PP gebeurt door vacuümvorming. Van het basisgranulaat wordt via extruders folie gemaakt, welke onmiddellijk door thermovormmachines wordt verwerkt. Via kap- en ponsmachines kunnen deze gevormde delen dan tot volwaardige eindproducten bewerkt worden.

 

Met een interne vorm- en gereedschapsmakerij, een uitgebreid machinepark en een eigen folieproductie, is het mogelijk zowel eenvoudige als complexe stukken te produceren, dit zowel in grote als in kleine series.

 

 

LD(PE)/EPP: polyethyleen en geëxpandeerde polypropyleen

LD(PE) (of low density polyethyleen) en EPP (of geëxpandeerde polypropyleen) zijn lichte en flexibele zachtschuimen die goede schokabsorptie geven. Twinplast gebruikt PE voornamelijk in densiteit 18kg/m³) en in de kleur zwart. EPP is iets harder en wordt gebruikt in zwaardere densiteiten. LD(PE)/EPP wordt contour gezaagd en/of gefreesd voor vooral schokdempende verpakking.

 

Hard & zacht schuimen en massieve kunststoffen

De hardheid (de rigiditeit van de schuimopbouw die de indrukbaarheidsweerstand bepaalt), de densiteit (effectief gewicht), de materiaalsoort, kleur, brandweerbaarheidseigenschappen, vochtabsorptie, ... verschillen sterk tussen de verschillende hard & zachtschuim en massieve kunststoffen zoals polyurethaan (PU). De keuze voor een bepaalde schuim of massieve kunststof wordt bijgevolg bepaald door de toepassing en vereisten van het afgewerkte product. De verschillende schuimsoorten worden contour gezaagd of gefreesd door Twinplast.

 

 

 

bottom of page